Wat is twirlen?

Veel mensen omschrijven twirlen als gooien met een stokje (de baton), maar twirlen is veel meer. Bij twirlen combineer je dans met de baton. Daarnaast werk je aan je lichaamshouding, lenigheid, dans technieken in verschillende stijlen, batontechnieken en ook turnelementen. Twirlen is een sport die de motoriek en het zelfvertrouwen kan vergroten. Er worden wedstrijden georganiseerd voor de wedstrijdgerichte sporters en optredens voor de recreatieve sporters. 

Waar komt twirlen vandaan?

Twirlen is ontstaan vanuit een vechtsport die populair was op de Samoa-eilanden. Bij deze vechtsport werden allemaal ingewikkelde bewegingen gemaakt met een houten stok die baton werd genoemd. Hiervandaan werd de twirlsport verder ontwikkeld in Amerika. In Nederland werd de twirlsport ge├»ntroduceerd door een Amerikaanse docent. 

Wat leer je tijdens de training?

Tijdens de trainingen zal er begonnen worden met een warming up om alle spieren war en los te maken. Tijdens de warming up zal er ook getraind worden op lenigheid. Daarna zullen verschillende batontechnieken geoefend worden. Hierbij kan iedereen trainen op zijn/haar eigen niveau, ook zullen er nieuwe technieken aangeleerd worden. Als je al wat al wat langer twirlt en de eerste batontechnieken kunt, kom je in een team. Je gaat dan ook trainen voor een team show en combineert dan de dans en baton.

Onderdelen twirlen:

Twirlen kent verschillende onderdelen/disciplines. De onderdelen twirling en dance twirl worden het meest uitgevoerd.

Twirling

Bij twirling draait het om de baton. Hierbij moet de baton voortdurend in beweging zijn. Bij twirling kan je individueel deelnemen aan 1-baton, 2-baton of 3-baton. Ook kun je deelnemen als duo, ensemble en team. De routine wordt uitgevoerd op verplichte muziek, dit betekent dat iedereen in dit onderdeel dezelfde muziek heeft. 

Dancetwirl/ freestyle

Bij dance twirl gaat het om de combinatie van dans en twirl technieken. Hierbij wordt er zelf muziek gekozen en moeten de dans en twirl bewegingen passen bij de muziek. Bij dancetwirl kun je uitkomen als solo, duo, ensemble en team.